BRANKO ILJAŠ dipl. ing.

SVI SU TEHNIČKI PROBLEMI RJEŠIVI, NO ŠTO JE S ONIM LJUDSKIM . osnivač i vlasnik tvrtke

ENERGETIKA MARKETING

Unatoč drugačijim razmišljanjima o tome kamo poslije srednje škole upisao sam Fakultet strojarstva i brodogradnje i tako je sve počelo. Već je prvi ispit bio težak i polagao sam ga čak tri puta. No, mnogi su pali pa i izgubili godinu na kolokviju iz šibera (danas tek rijetki znaju što je to). Ipak, studentske godine su brzo prošle i svi koji su bili marljivi i redoviti, vrlo su brzo našli radno mjesto. Nakon studija mogao sam birati: FSB kao asistent, RlZ, čiju sam stipendiju imao ili jedna projektna kuća. Odlučio sam se za projektiranje i nakon tri godine rada položio stručni ispit. Iduće radno mjesto bilo je (današnje) HEP Toplinarstvo i bila je to najbolja škola stručnog života jednog strojara.
U vrijeme Univerzijade u Zagrebu 1987. godine bilo je mnogo posla na toplinskom sustavu i osnovana je Služba za posebne toplane, gdje sam postavljen za rukovoditelja. Svi su projekti izvođeni u vremenskom tjesnacu, medu kojima i novi objekt Ekonomskog fakulteta, gdje su se pojavili problemi s kotlovnicom. Bio sam zamoljen pomoći na tom projektu i također stekao odlično iskustvo.

Uz to, bio sam i suradnik časopisa „Sam svoj majstor“. Među prvima sam se bavio podnim grijanjem. Pripremio sam i posebno izdanje „Sam Specijal – Sve o grijanju“ . Časopis je imao nakladu od čak 150 000 primjeraka, a posebno izdanje prodano je u 200 000 primjeraka. Tada sam počeo razmišljati o pokretanju vlastitog posla. Istodobno sam surađivao s časopisom ‘Energetičar’ i (danas, na žalost, pokojnim) kolegom Antom Šimunovićem, cijenjenim stručnjakom i glavnim inspektorom za opremu pod tlakom. S njime sam 1993. godine pokrenuo časopis EGE.

Danas časopis izlazi neprekidno već 27 godina i uz njega su se razvile brojne druge djelatnosti: stručni skupovi, stručno izdavaštvo i jedinstveni portal Energetika-net.com, a tvrtku ENERGETIKA MARKETING čini tim od desetak djelatnika u dvije zemlje (Hrvatskoj i Sloveniji); brojni vanjski suradnici i poslovni partneri.

Za kraj bih htio poručiti da ničega nema bez velikog truda i rada, a u strojarstvu se neprestano treba usavršavati i razvijati radne i prosudbene kvalitete. No, nakon godina učenja i rada u takvim uvjetima stvori se drugačiji sustav razmišljanja, donošenja odluka i pristupa životu, tzv. tehnička inteligencija. Isto tako, danas se često sjetim dijela govora pri uručivanju diplome: “Nema ljepšeg osjećaja nego rješiti problem i stvoriti nešto novo… jer svi su tehnički problemi rješivi… a ljudski nisu uvijek lako rješivi. Stoga, držite se struke jer to je vaša misija!”

Izdanja ENERGETIKA MARKETING  

 Proteklih 30 godina koliko postoji i  27 godina koliko izlazi časopis EGE, tvrtka ENERGETIKA MARKETING usko i neprestano surađuje s Fakultetom strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. To se vjerojatno najviše očituje po doprinosu svim generacijama studenata u protekla gotovo tri desetljeća.

Tako je u razdoblju 1993. – 2018. godine diplomantima FSB-a nakon završetka studija poklonjeno ukupno 3776 jednogodišnjih pretplata na časopis EGE, a najboljima od njih poklonjene su i po tri knjige iz EM literature po njihovom izboru, što znači ukupno 282 knjige. u posljednjih šest godina je najboljim studentima s usmjerenja Termotehnika dodijeljeno šest novčanih nagrada i to u prigodi Svečane sjednice fakultetskog vijeća povodom Dana Fakulteta koji se održava u studenom svake godine.

Konačno, za sudjelovanje na stručnim skupovima koje organizira ENERGETIKA MARKETING je studentima i poslije diplomantima FSB-a i/ili studentskim udrugama vezanima uz FSB do sada omogućeno tridesetak besplatnih kotizacija. No, to nije sve jer suradnja s nastavnicima, znanstvenicima i istraživačima FSB-a traje još od prvog broja časopisa EGE i od organizacije prvog stručnog skupa, a to je bilo Međunarodno znanstveno-stručno savjetovanje ‘Energetska i procesna postrojenja’ u Dubrovniku 1994. godine, kao prvo stručno okupljanje u tom biseru Jadrana nakon razaranja u Domovinskom ratu. Tako se prilozi čiji su autori djelatnici FSB-a i vijesti o raznim događanjima i najzanimljivijim projektima koji su ostvareni na FSB-a redovito pojavljuju na stranicama časopisa EGE i na portalu www.energetika-net.com.

Uz to, neki od vodećih nastavnika i znanstvenika FSB-a autori su i stručni suradnici nekoliko knjiga iz EM literature, ali i članovi organizacijskih odbora mnogih stručnih skupova koje organizira ENERGETIKA MARKETING, baš kao što je FSB znanstveno-stručni pokrovitelj gotovo svih tih skupova. Naravno, brojni nastavnici,  znanstvenici i istraživači i svaki put sve više studenata redovito sudjeluju na svim tim skupovima, vrlo često i kao predavači i sudionici okruglih stolova i diskusija. U svakom slučaju, u proteklih tridesetak godina FSB i ENERGETIKA MARKETING mnogo su toga ostvarili zajedno, a tako će se i nastaviti.

U 27 godina ostvareno je 131 izdanje časopisa EGE u prosječnim nakladama od cca 7000 primjeraka.

Branko Iljaš dipl. ing.