Godinu dana KORONA virusa

Prvi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 zabilježen je 25. veljače 2020. godine. 

u Hrvatskoj potvrđeno prvo oboljenje od novog koronavirusa (COVID-19).

Radilo se o mlađem hrvatskom državljaninu koji je imao blaži oblik bolesti, a od 19. do 21. veljače 2020. godine boravio je u Milanu i bio je hospitaliziran u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu.

Ministar zdravstva Vili Beroš odluku o proglašenju epidemije koronavirusa donio je 11. ožujka 2020. godine.

Prve Odluke Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je 19. ožujka 2020. godine s kojima je na snagu stupio čitav niz mjera u svrhu sprječavanja širenja zaraze novim koronavirusom. Ovim odlukama zabranila su se javna okupljanja i sportski događaji, obustavio se rad u ugostiteljskim objektima i prodavaonicama osim prehrambenih i ljekarni te rad sportskih i rekreacijskih centara i obustavila su se vjerska okupljanja. Na snazi je bila i privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prijelaza. 

Od početka epidemije Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je 300 Odluka u svrhu zaštite zdravlja građana i sprječavanja širenja zaraze. Trenutno je na snazi 28 odluka, od toga 17 na nacionalnoj razini, 10 na regionalnoj i jedna na lokalnoj razini.

Provođenje i poštivanje propisanih mjera kontinuirano nadziru inspektori Ravnateljstva civilne zaštite, kao i pripadnici Državne intervencijske postrojbe u suradnji s policijskim službenicima, a s današnjim danom obavljeno je 167.735 inspekcijskih nadzora i izdano 6.540 usmenih upozorenja, kojima su na licu mjesta otklanjani uočeni nedostatci i nepravilnosti. Tijekom nadzora podnijeto je 198 prekršajnih naloga protiv pravnih i fizičkih osoba.

Do sada, za potrebe zdravstvenih i socijalnih ustanova te za potrebe Hrvatskog Crvenog križa i tijela državne uprave, iz Logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom izdano je oko 41 milijun komada zaštitne i opreme za karantene. Najviše zaštitne opreme koja je  dopremljena s 12 brodova i devet aviona pristiglo je iz Kine, a 85% sredstava dobiveno je iz Europske unije, od ukupno 62 milijuna eura. U Logističkom centru te regionalnim skladištima trenutno se nalazi oko 15 milijuna različitih artikala zaštitne opreme, odnosno 600 tona.

Prvih 9750 doza cjepiva protiv bolesti COVID- 19 u Hrvatsku je stiglo 26. prosinca 2020. godine, a idući dan počelo je cijepljenje – prioritet su najugroženije i najizloženije osobe. Štićenica Doma za starije i nemoćne Trešnjevka u Zagrebu bila je prva osoba koja je u Hrvatskoj primila cjepivo protiv koronavirusa.

Do sada je utrošeno 184.076 doza cjepiva, a cijepljeno 125.771 osoba. Za 58.305 osoba cijepljenje je završeno. Hrvatskoj su za sada dostupna tri odobrena cjepiva – Pfizer/BioNTechModerna i AstraZeneca.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 241.592 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 5.489 preminulo te se ukupno oporavilo 233.170 osoba. Do danas je ukupno testirano 1.327.769 osoba.