Prvosvibanjski bažul na placu u Kustošiji

Kustošija. Plac.   Ljudi i gosti naše Kustošije  polako se okupljaju. Čuje se lagani žamor, glazba se  potiho uštimava na improviziranoj pozornici ispod stogodišnjeg drveća. Iako je Praznik rada  ipak se nešto radi  i priprema . To kustopijanski dečki vatrogasci postavljaju klupe, stolove, suncobrane Gradskih tržnica  žarkih crvenih boja . Danas, po 6 puta  povodom 1.svibnja Međunarodnog praznika rada  Društvo Kustošijanaca organizira podjelu bažula. I ovog puta to je donacija Gradskog ureda za socijalnu skrb i branitelje Grada Zagreba. Tu su i predstavnici Gradske četvrti Črnomerec na čelu sa gosp . Josipom Jelićem. Zatim organizatori Društvo Kustošijanaca, Mjesni odbori, Matica umirovljenika, Vatrogasna društva Kustošija i Črnomerec, Gradske tržnice, HSPD Sljeme Kuglana Grmoščica te razne udruge i asocijacije koje djeluju na našem području, donatori kao što je i Croatia Osiguranje podružnica u Kustošiji,  i mnogi drugi.

Nešto malo poslije 11 sati na

Pripremaplacu je već bilo prepuno naših sugrađana i gostiju; neki su zauzeli mjesta ispod živopisnih suncobrana, neki su stajali i s nestrpljenjem očekivali početak prigodnog kulturno -umjetničkog programa, i početak događanja, a bažul je već čekao u velikim spremnicima za podjelu.

zbor

Članovi  Muškog komornog zbora Društva Kustošijanaca  pod vodstvom njihove voditeljice, prof.Jelene Radić-Klobučar pjevali su našu Himnu Domovini, i Himnu Kustošiji.

govor predsjednika Predsjednik Društva Kustošijanaca gosp, Vladimir Očić održao mali prigodni govor pozdravio sve nazočne . Kratko se osvrnuo na povijesne razloge Međunarodne proslave 1.svibnja, a s tim u vezi i počecima proslave Praznika rada u Zagrebu davne 1890.

Ljiljana

Dopredsjednica Društva Kustošijanaca gospođa Ljiljana Peršinec  također je srdačno pozdravila skup a posebno uzvanike gđu.Sandru Švaljek predstavnicu gradonačelnika, gosp. Josipa jelića predsednika VGČ Črnomerec, gosp. Hrvoja Dokozu doministra iz MZPIO, gosp. Renato Ljutića gradsko poglavarstvo te sve ostale uzvanike  i najavila nastupe HSPD-a ženski pjevački zbor, HSDP-a muški pjevački zbor, gosp Vilija  zagrebačkog uličnog svirača , Staro zlato i druge. Ugodno je

HSPD Sljeme

bilo slušati  članove 

Švelje

 HSPD “Sljeme” koje već 118 godina održavaju svoje kulturno umjetničke manifestacije i nastupaju širom domovine.

Švelje su izložile mali dio svojih vrijednih ruku koje tako revno čuvaju našu tradicijsku kulturu.

Red za grah

Podijeljeno je 600 porcija bažula, nadamo se za iduću proslavu pojačati na 1000 porcija . Neki su nosili bažul i kući da ga pojedu u intimi svoga doma.   Atmosfera je bila svečana, vesela, obiteljska, svi su se družili kao jedna velika obitelj, a mi Kustošijanci to i jesmo.

Sandra

Gđa. Sandra Švaljek  svojim je nastupom pokazala da joj estrada nije strana.

 

Događaj su mnogi iskoristili za ugodna druženja.